Kas notiek, ja vairāk nekā 10 000 cilvēku nolemj mēnesi mainīt uztura paradumus, lai cīnītos pret klimata krīzi? Janvārī izaicinājums “Neapēd zemeslodi” apvienoja cilvēkus, kas apņēmās ēst gardāk, interesantāk un draudzīgāk mūsu planētai, izmēģinot vairāk augu valsts produktos balstītu ēdienkarti. Gan pirmreizējie, gan pieredzējušie dalībnieki ar savām izvēlēm palīdzēja pasaulei spert soli tuvāk zaļākai, ilgtspējīgākai nākotnei, aiztaupot iespaidīgu daudzumu CO2 izmešu un dzīvnieku dzīvību.
Izaicinājums pielāgots cilvēkiem ar dažādiem uztura paradumiem, sniedzot iespēju izvēlēties kādu no trīs līmeņiem – ēst veģetāri trīs dienas nedēļā, ieturēt veģetāru vai vegānisku uzturu mēneša garumā. Izaicinājuma laikā katrs dalībnieks e-pastā saņēma kārdinošas receptes, interesantus faktus, kurus der zināt ikkatram, kā arī vērtīgus padomus dabai draudzīgāka uztura ieviešanai ikdienā.
Viņi kopā pierādīja, ka nelielas ikdienas izvēles var radīt milzīgu ietekmi! Taču kāda tieši tā bija, un kā dalībniekiem veicas šobrīd? “Neapēd zemeslodi” 2025. gada rezultāti atklāj pārsteidzošus ieguvumus ne vien apkārtējai videi, bet arī pašiem dalībniekiem. Rezultāti aprēķināti, balstoties uz dalībnieku atbildēm pieteikšanās veidlapā, aptaujā uzreiz pēc izaicinājuma un augusta aptaujā, kas veikta aptuveni pusgadu pēc izaicinājuma norises.
No iedvesmas virtuvē līdz pārmaiņām pasaulē
Izaicinājumā teju katrs (97,7%) smēlies iedvesmu ēdienreižu pilnveidošanai, izmēģinot jaunas garšas un pārdomājot savus paradumus. Lielākā daļa (73,3%) iedvesmojās izmēģināt ko jaunu virtuvē, vairāk nekā puse (52,9%) guva motivāciju ēst veselīgāk, savukārt ne mazums dalībnieku pārdomāja sava uztura ietekmi un vēlējās ēst draudzīgāk videi (44,3%) un labvēlīgāk dzīvniekiem (40,1%). Lai kāda būtu katra dalībnieka iedvesma, tā bijusi spēcīga – aptaujājot viņus 6 mēnešus pēc izaicinājuma, tika noskaidrots, ka lielākā daļa (68,9%) turpina izaicinājumā pieņemto uzturu ikdienā. Rūpes par sevi un apkārtējo vidi atalgojās ar būtiskām pārmaiņām:
CO2 izmešu samazinājums. Janvārī vien tika ietaupītas 133 tonnas CO2 ekvivalenta. Turklāt, dalībniekiem pieturoties pie saglabātajiem paradumiem līdz gada beigām, kopā tiks ietaupītas vairāk nekā 880 tonnas CO2 ekvivalenta. Tas ir tik daudz oglekļa dioksīda izmešu, cik rastos, ar vieglo automašīnu 712 reizes aizbraucot no Rīgas līdz Kairai Ēģiptē turp un atpakaļ!*
Dzīvnieki. Izaicinājumā laikā tika aiztaupīti vismaz 4 tūkstoši zivju un vairāk nekā 4,5 tūkstoši sauszemes dzīvnieku. Taču pozitīvā ietekme neapstājas – balstoties uz pusgada aptaujas rezultātiem un pieņemot, ka uztura paradumi netiks mainīti līdz gada beigām, šogad tiks aiztaupīti vismaz 56 356 dzīvnieki. Tas ir aptuveni divreiz vairāk nekā visā Latvijā mītošo rudo lapsu skaits!
Kad izaicinājums kļūst par ikdienu – “Neapēd zemeslodi” spēks paradumu maiņā
46,30% dalībnieku apņēmās ēst veģetāri trīs reizes nedēļā, pilnībā veģetāru uzturu izmēģināja aptuveni katrs trešais, bet katrs ceturtais izvēlējās 3. līmeni, mēnesi ēdot vegāniski. Lielākā daļa (69,92%) atzina, ka no gaļas atteikties bija viegli. Savukārt mēnesi atturēties no visiem dzīvnieku izcelsmes produktiem bez īpašām grūtībām izdevās katram otrajam, kas parāda, ka augu valsts uzturs, lai gan daudziem neierasts, tomēr nav tik neiespējams, kā varētu šķist!
Arī šogad dalībnieku vidū būtiski samazinājies gaļas patēriņš. Pirms izaicinājuma gaļu ikdienā ēda teju viens no četriem dalībniekiem, savukārt pusgadu pēc izaicinājuma šādi uztura paradumi ir vien katram divdesmitajam. Tādējādi pieaudzis dalībnieku skaits, kas gaļu uzturā lieto pāris reizes nedēļā, turklāt dubultojies cilvēku daudzums, kuri to dara vien pāris reizes mēnesī vai pat retāk.
Receptes, kas liek atgriezties
Vairāk nekā puse izaicinājuma dalībnieku bija piedalījušies “Neapēd zemeslodi” arī iepriekš. Tā kā izaicinājums ir ne tikai garšām, bet arī jaunām zināšanām bagāts piedzīvojums, tas mudinājis cilvēkus pārdomāt sava uztura ietekmi uz apkārtējo vidi, tai skaitā dzīvniekiem. Pirmreizējos dalībniekus piedalīties visvairāk motivējuši veselības aspekti, savukārt pieredzējušos dalībniekus salīdzinoši vairāk uzrunājusi dzīvnieku aizsardzība. Tomēr visbiežākais atkārtotas dalības dzinulis bijis tieši gardās receptes, kuras visa mēneša garumā pārsteidza un lutināja viņu garšas kārpiņas. To apstiprina arī tas, ka dalībnieki par visnoderīgāko informācijas sadaļu e-pastos atzinuši tieši tās. Īpaši iecienīts kļuvis suši sendvičs, pupiņu-sēņu lazanjas zupa, kokosriekstu bumbiņas un citas gardas maltītes dažādām ēdienreizēm.
Veselības ieguvumi vien mēneša laikā
Augu valsts uztura ietekme uz veselību, tāpat kā novērots iepriekšējos gados, izpaudās ar konkrētām pārmaiņām dalībnieku pašsajūtā un fiziskajā stāvoklī. Saskaņā ar uzreiz pēc izaicinājuma veiktās aptaujas rezultātiem, 69,8% dalībnieku norādīja, ka piedzīvojuši pozitīvas izmaiņas ķermenī.
Visbiežāk minētie uzlabojumi ietvēra viegluma sajūtu, labāku pašsajūtu un lielāku enerģijas daudzumu ikdienā. 11,6% dalībnieku pamanīja ādas stāvokļa uzlabojumus, savukārt katrs desmitais pieredzēja liekā svara kritumu. Šādi rezultāti saskan ar starptautiskiem pētījumiem, kas liecina, ka augu valsts produktu proporcionālā apjoma palielināšana uzturā jau dažu nedēļu laikā var pozitīvi ietekmēt gan vispārējo pašsajūtu, gan citus veselības rādītājus.
Izaicinājums vieno
Vairāk nekā 40% dalībnieku pretī izaicinājumam nestājās vieni paši. Jaunu garšu ekspedīcijās kopā devās draugi, ģimenes locekļi, partneri un pat darba kolēģi. Var teikt, ka “Neapēd zemeslodi” ir ne tikai apņemšanās ēst videi draudzīgāk, bet arī iespēja saliedēties, kopīgi izmēģinot receptes, daloties savās sajūtās un atbalstot vienam otru izaicinošākos brīžos!
Dalībnieki dalās savā pieredzē
“Tā kā pagājušajā gadā iesākto izaicinājumu neēst gaļu turpināju visa gada garumā, tad nākamā līmenī izaicinājumu nebija grūti pieņemt. Savā ikdienā jau visa ģimene esam mainījuši ēšanas paradumus. Sajūtas ir vieglas, nav pārēšanās un noguruma pēc ēdienreizes. Pusaudzei meitai ir uzlabojies ādas stāvoklis. Man liekas, ka arī ģimenes budžetā tiek ietaupīta nauda.”
“Šis mēnesis bija kā kulinārais amerikāņu kalniņš – sākās ar entuziasmu un bailēm, bet beidzās ar pārsteigumiem un jauniem iecienītiem ēdieniem! Lielākais pārsteigums bija tas, ka daži ēdieni, kurus sākumā skatīju ar aizdomām, kļuva par maniem favorītiem. Protams, bija arī izgāšanās – piemēram, mēģinot pagatavot perfektas pankūkas, sanāca vairāk ogles nekā brokastis, bet tā jau arī ir daļa no šī izaicinājuma šarma. Kopumā mēnesis pagāja garšīgi, smieklīgi un pamācoši. Es ne tikai izmēģināju jaunas receptes, bet arī pierādīju sev, ka pārmaiņas ir iespējamas – pat virtuvē!”
“Diemžēl nesanāca pagatavot tik daudz receptes, cik gribētos, bet, par laimi, tās joprojām varu atrast e-pastā! Taču ļoti feini, nomainot darbu, atrast kopīgu tēmu ar jaunu kolēģi - dalība Neapēd zemeslodi. Tādejādi varējām apmainīties ar pieredzēm, labākajām receptēm un parunāt par dažādām NZ aktualizētām tēmām - feina kolektīva saliedēšana. :)”
“Pateicoties "Neapēd zemeslodi" es turpinu neēst gaļu un zivis. Mana dzīve un ķermeņa sajūta palika vieglāka un labāka. Patīk eksperementēt ar receptēm, atklāt jaunās garšas. Bērni sajūsmā, ka tik garšīgi ar parastiem produktiem un bez gaļas.”
“Sāku izaicinājumu ar domu, tas taču nav iespējams, ģimene ar četriem cilvēkiem, kas ikdienā lieto gaļas un piena produktus... Dienu dienā saņemot tik daudzveidīgas receptes, iegaumēju sastāvdaļas, kas visbiežāk atkārtojās, biežāk pagrozījos gar garšvielu plauktiem un varu atzīt, ka kūpinātas paprikas pulveris ir aizvilinājis manas garšas kārpiņas tuvāk vegāniskam uzturam, šī ir garšviela, ko varētu pievienot katrā vakariņu receptē. Katrā veikala apmeklējumā redzēju izmaņas savā groziņā no ierastā. Pirmais, ko nomainīju uzturā, bija našķi, pēc tam ķēros pie pusdienu klāsta paplašinājuma. Atceros, ka dienās, kad nezināju ko ātri pagatavot, cepu kartupeļu pankūkas vai kartupeļus cepeškrāsnī/friterī. Ar brokastīm bija visgrūtāk, tur mēs iestrēgām pie pankūkām un augļiem. Kopumā škiet, ka gāja labi, esam daudz ko jaunu iemācījušies, kā rūpēties par sevi un reizē arī par dabu un dzīvniekiem. Nedomāju, ka gaidīšu nākamo izaicinājumu, neapstāšos, bet gan turpināšu izaicināt sevi pati un iedvesmošu arī savu ģimeni un draugus.”
“Kādreiz bija iespaids, ka vegāni ir ekstrēmisti un tas izmaksā ļoti dārgi, bet tad tas kļūst par normālu dzīvesveidu un maksā tikpat vai pat lētāk (ja neaizraujas ar aizvietotāju pirkšanu) kā visēdāju uzturs. Turklāt vegānisms ļoti disciplinē. Paldies!”
“Kad pievienojos iniciatīvai Neapēd zemeslodi 2025, sākotnēji to uztvēru kā nelielu personīgu izaicinājumu – mazliet mainīt savus ikdienas paradumus, pamēģināt kaut ko jaunu un ieraudzīt, kā tas ietekmēs manu pašsajūtu. Bet jau pavisam ātri sapratu, ka tas ir daudz vairāk nekā tikai eksperiments ar uzturu – tā ir domāšanas maiņa, attieksmes maiņa un sava veida dialogs ar pasauli. Šis pusgads man iemācījis, ka katrs mūsu lēmums – ko liekam uz šķīvja, kā pārvietojamies, kādu dzīvesveidu izvēlamies – ir maza daļa no lielā stāsta par to, kā cilvēce dzīvo uz šīs planētas. Bieži vien mēs nepievēršam uzmanību ikdienas izvēlēm, bet, kad apzināti centos dzīvot saskaņā ar principu “neapēd zemeslodi”, ieraudzīju, cik liela ietekme ir pat mazākajām darbībām. Protams, izaicinājumu bija daudz. Ne vienmēr ir viegli atteikties no ierastajiem ēdieniem, it īpaši, ja apkārtējie nesaprot vai pat pasmejas par šādām izvēlēm. Ir brīži, kad šķiet, ka esi viens ar saviem centieniem, bet tad atceries – katrs solis nozīmē rūpes ne tikai par sevi, bet arī par nākamajām paaudzēm. Un tieši tas dod spēku turpināt. Lielākā dāvana no šī ceļa ir apziņa, ka dzīve kļūst vienkāršāka un tīrāka, kad atsakies no liekā. Ēdiens kļūst apzinātāks – vairāk dārzeņu, pākšaugu, svaigu produktu. Ķermenis reaģē ar vieglumu un spēku, un arī garastāvoklis kļūst stabilāks. Arī attiecības ar apkārtējiem mainās – sākumā cilvēki nesaprata, bet ar laiku viņi sāka uzdot jautājumus, interesēties, pat pamēģināt kaut ko līdzīgu. Un tas ir brīnišķīgi redzēt, kā mazs piemērs var iedvesmot citus. Neapēd zemeslodi 2025 man nozīmē ne tikai veselīgāku dzīvesveidu, bet arī atbildības uzņemšanos. Mēs katrs nevaram glābt pasauli viens pats, bet mēs katrs varam izdarīt izvēles, kas kopā veido lielas pārmaiņas. Un tā ir vislielākā motivācija – apziņa, ka dzīvo ne tikai sev, bet arī planētai, kas mums visiem ir viena. Tagad, skatoties uz paveikto, jūtos lepna. Nevis tāpēc, ka visu daru perfekti, bet tāpēc, ka esmu ceļā, kas ir nozīmīgs. Ir veiksmes brīži, ir arī neveiksmes, bet katrs solis man atgādina viss sākas ar mazu izvēli. Un katra izvēle ir svarīga.”
*Rezultāti iegūti, balstoties uz “ProVeg International” aprēķiniem un izaicinājuma dalībnieku sniegtajiem uztura datiem.
** Izmantoti Latvijas sugu enciklopēdijas dati par lapsu populāciju Latvijā 2024. gadā un izaicinājuma dalībnieku sniegtie uztura dati.